Pharma 4.0: Digitalisering en automatisering van quality control

Glass containers for pharmaceutical use

Opkomende technologieën kunnen kwaliteitscontrole (QC) sneller en efficiënter maken. Wat moeten farmaceutische bedrijven doen om QC-leiders te worden?

De opkomende technologieën die kenmerkend zijn voor Industry 4.0 - van connectiviteit tot geavanceerde analyses, robotica en automatisering - hebben het potentieel om binnen de volgende vijf tot tien jaar een revolutie teweeg te brengen in elk aspect van de productie van farmaceutische producten. Volgens Dr. Mesko van The Medical Futurist, leverde de eerste een productiviteitstoename van 30 tot 40 procent op. Een volledig scala aan verbeteringen zou kunnen leiden tot een verlaging van meer dan 50 procent van de totale kwaliteitscontrolekosten

Digitalisering en automatisering zullen ook zorgen voor betere kwaliteit en compliance door handmatige fouten en variabiliteit te verminderen en een snellere en effectievere oplossing van problemen mogelijk te maken. Cases van McKinsey hebben aangetoond dat meer dan 65 procent reductie in afwijkingen en meer dan 90 procent snellere sluitingstijden worden aangetoond. Het voorkomen van grote compliance issues kan op zichzelf al miljoenen kosten besparen. Bovendien kan een kortere testtijd de doorlooptijden van QC-labs verminderen met 60 tot 70 procent en uiteindelijk leiden tot realtime releases.


Bijdragen aan de farmaceutische of medical devices sector?
Bekijk hier de nieuwste vacatures >


Hoewel geavanceerde technologieën nu al bestaan, hebben maar weinig farmaceutische bedrijven aanzienlijke voordelen gezien. Aan de ene kant hebben kwaliteitsleiders vaak moeite om een duidelijke business case voor de technologische veranderingen te definiëren, wat het voor hen moeilijk maakt om het senior management ervan te overtuigen dat labdigitalisatie of automatisering een grote impact kan hebben. Aan de andere kant ontwikkelen bedrijven zelden een duidelijke langetermijnstrategie voor lab-evolutie en een blauwdruk, wat kan leiden tot grote investeringen met onduidelijke voordelen. Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld al stappen gezet om papierloos te werk te gaan door papieren documenten eerst te vereenvoudigen om het aantal vermeldingen te minimaliseren en vervolgens de labingtestrecords te digitaliseren. Nu worden die bewegingen vervangen door nieuwe ontwikkelingen in de connectiviteit van apparatuur die directe transcriptie van duizenden datapunten mogelijk maken zonder enige transcriptie van handmatige gegevens en zonder beoordelingen.

Om kansen te benutten die worden geboden door bestaande en opkomende technologische vooruitgang, moeten bedrijven duidelijke doelen stellen, degelijke businesscases definiëren voor elk investeringsniveau en deelnemen aan een snelle pilot van de nieuwe technologieën, gevolgd door snelle opschaling van pilots met veelbelovende resultaten. Om in de toekomst te slagen, hebben farmaceutische bedrijven zowel de vooruitziende blik nodig om strategische langetermijninvesteringen te doen, inclusief investeringen in onderzoek voor het ontwikkelen van nieuwe testmethoden, en de flexibiliteit om die plannen aan te passen naarmate technologieën snel evolueren.

De evolutie van laberatoria

Meerdere digitale en automatiseringstechnologieën hebben kansen gecreëerd voor verandering in farmaceutische laboratoria. De meeste farma-labs hebben nog geen digitale transformatie bereikt, maar laboratoria kunnen streven naar een van de drie toekomstige horizonten van de technologische evolutie.

Labs met digitale ondersteuning bereiken papierloze bewerkingen van ten minste 80 procent. Deze labs gaan over van handmatige data-transcriptie en second-person verificatie naar automatische data-transcriptie tussen apparatuur en het algemene laboratorium informatie-managementsysteem (GLIMS).

Digitaal actieve labs gebruiken geavanceerde real-time data-analyse en voortdurende procesverificatie om trends te volgen, afwijkingen of niet-gespecificeerde specificaties te voorkomen en de planning te optimaliseren. Ze gebruiken digitale hulpmiddelen zoals een slimme bril om standaard bedieningsprocedures te vertalen naar stapsgewijze visuele richtlijnen voor het uitvoeren van een proces. 

Een gemiddeld chemisch QC-lab kan de kosten met 25 tot 45 procent verlagen door de digitale transformatie te bereiken. Potentiële besparingen in een gemiddeld microbiologisch laboratorium zouden in het bereik van 15 tot 35 procent liggen. 

Productiviteitsverbeteringen zijn afkomstig van twee belangrijke bronnen:

  • de eliminatie van tot 80 procent van handmatig documentatiewerk
  • de automatisering en vooral optimalisatie van planning en planning om het gebruik van personeel, apparatuur en materialen te verbeteren

Met minder handmatige fouten en gegevensgestuurde analyses van grondoorzaken, kunnen labs onderzoekswerklasten met wel 90 procent verminderen. Labs met digitaal netwerk oogsten ook complianceverbeterende voordelen door minder fouten en variabiliteit, evenals naadloze gegevensherstel en -analyse. De verhoogde productiviteit en planningsflexibiliteit kunnen ook de doorlooptijd van het laboratorium met 10 tot 20 procent verkorten.


Vacatures

Scientist - Formulation Development

Leiden - Formulation Development within DPD) Main purpose: The scientist is responsible for the complete trajectory of formulation development, including writing plans, managing the experimental work, analysing the data and reporting the results in written and oral form. The individual creates Intellectual Property with an enterprise-wide mindset and participates in project teams and other...

Lees meer >

Regulatory Affairs

Boxmeer - Global data management and labelling is part of global regulatory affairs AH. This department is responsible for the entire regulatory data and document infrastructure electronic publishing of registration dossiers and management of the related labelling for the AH product portfolio...

Lees meer >

Process Engineer - USP & DSP

Leiden - Janssen Vaccines is committed to developing first-in-class or best-in-class vaccines for some of the world's most life-threatening infectious diseases. We have built a dedicated, world-class, multi-functional team across a variety of disciplines to develop a promising vaccines pipeline. In Leiden, we have a workforce of 700 scientists and support staff, 45% of our employees has a nationality other...

Lees meer >

Cell Structure Technician

Leiden - Janssen vaccines and prevention is a biotech company that focuses on the development, production and marketing of vaccines, recombinant proteins and antibodies to prevent and combat infectious and other diseases. Within Janssen talented, entrepreneurial people are working in a dynamic culture in which innovation and a 'can do' state of mind are the central points. In order to strengthen...

Lees meer >

Diversiteit op de werkvloer: hoe werkt het?

08 okt 2020

De beste 6 programmeertalen om te beheersen in 2022

14 jun 2022

Van webdevelopment tot applicatieontwikkeling, er bestaan honderden programmeertalen die dagelijks gebruikt worden. Maar welke van hen moet je beheersen? Wij hebben een top 6 gemaakt met de programmeertalen die het meest relevant zijn in 2022. Wil jij starten of jezelf verder ontwikkelen als developer en ben je benieuwd welke taal jij moet leren of aanscherpen? Lees dan snel verder.

Tags: IT

Break the bias: hoe we het STEM-field aantrekkelijker maken voor vrouwen

08 mrt 2022

Hoe maken we het STEM-field aantrekkelijker voor vrouw? Lees hoe experts voorstellen jonge meisjes aan te moedigen een carrière in de STEM-industrie te overwegen.

Van start gaan als freelance engineer

14 dec 2022

Heb je ook interesse om van start te gaan als freelance engineer maar ben je benieuwd welke vaardigheden nodig zijn? En hoe krijg je snel en gemakkelijk toegang tot vacatures? Lees snel verder, we leggen het uit!

Tags: ENGINEERING