Netherlands’ most wanted: scrummers!

Man pointing at the person looking at the image

Scrum begon als een begrip in de IT-wereld maar valt nu haast niet meer weg te denken uit de gehele bedrijfswereld. Momenteel is een stortvloed aan organisaties naarstig op zoek naar professionals die wat kaas hebben gegeten van deze werk- en innovatiestrategie, en dat zien we weerspiegeld op vacaturewebsites: de vraag naar Scrum Masters is in het afgelopen jaar gestegen met maar liefst 65 procent.

‘Organisatie zkt. Scrum Master voor Scrum team’

Van de 2.3 miljoen vacatures die in de afgelopen drie jaar online stonden, werd in grofweg 50.000 vacatures het woord ‘Scrum’ vermeld. Dat is goed voor zo’n twee procent van alle vacatures. Binnen de Agile-arena is Scrum ook de meest populaire methode. Voor het idee: ‘Kanban’ werd slechts in zo’n 3000 vacatures opgenomen.

Waarom zijn Scrum Masters zo in trek?

Het antwoord daarop is vrij eenvoudig: Scrum is simpel, duidelijk, en makkelijk implementeerbaar. De projectmanagementstrategie speelt in op menselijke behoeftes zoals nood aan positieve feedback en prestatiedrang, door het werk op te breken in kleinere deadlines. Daarnaast zijn de succesvolle user cases legio.

Toch is Scrum geen succesrecept zonder meer: net zoals bij ieder bedrijfsproces is het nodig om de motor goed te blijven oliën. Investeringen in geavanceerde tools en competente mensen met voldoende kennis van Scrum zijn een absolute must.

     

Wat doen Scrum Masters?

De Scrum Master is zo’n beetje de mediator tussen de product owners die beslissingen maken en de Scrum-teams die de plannen uitvoeren. Met andere woorden neemt de Scrum Master de coachende en leidinggevende aspecten van Scrum-ontwikkeling op zich. Concreet bestaat zijn of haar takenpakket meestal uit:

  • Dagelijkse stand-ups faciliteren
  • Helpt het team hun burndown-grafiek te behouden
  • Zet D-briefings, sprintrecensies of sprintplanningsessies op
  • Probeert onderbrekingen tijdens de sprint te beperken
  • Obstakels verwijderen die het team beïnvloeden
  • De product owner uitleg geven en begeleiden bij meer technische user stories
  • Samenwerking tussen de product owner en het Scrum team in banen leiden

Ik wil Scrum Master worden! Wat heb ik nodig?

Het leiden van een Scrum team is uitgegroeid tot een op zichzelf staande functie. Per definitie gaat het om een leidinggevende rol, dus zijn kwalificaties best belangrijk: meer dan 98 procent van de geanalyseerde vacatures vereist minstens een hbo-diploma.

Met een papiertje alleen kom je er echter niet, dus heb je ook soft-skills nodig. Soft-skills die het vaakst genoemd werden in Scrum-vacatures zijn resultaatgerichtheid, pro-activiteit, flexibiliteit, gedrevenheid en passie. Aangezien het gaat om een zuivere coachingrol, is het onomstotelijk dat je als Scrum Master over heel wat communicatieve vaardigheden en teamspirit moet beschikken. Toch gaat het niet om een klassieke leidinggevende rol waarin de ‘command and control’-mentaliteit het mantra is; de ideale Scrum Master is collaboratief en coöperatief, faciliterend en een ‘leader by example’.

Tot slot is het belangrijk dat je de Scrum-spelregels goed kent en begrijpt. Een certificering kan daarbij helpen, hoewel slechts 16 procent van de vacatures van de afgelopen drie jaar expliciet om een Certified Scrum Master (CSM) of Professional Scrum Master (PSM) certificaat vraagt. De geestelijke vaders van Scrum, Ken Schwaber en Jeff Sutherland, hebben een gratis Scrum-gids ontwikkeld dat dienst kan doen als ideaal naslagwerk voor iedere (aspirerende) Scrummer.

Hoe maak je die soft-skills en Scrum-concepten dan meester? Ervaring, ervaring, ervaring! Een goed startpunt is om te kijken waar het low hanging fruit van jouw organisatie hangt en hoe je daar met de Scrum-principes mee kan afrekenen. Als je organisatie al aan Scrum doet, kan je de Scrum Master gaan faciliteren.

Helemaal klaar voor lancering? Check dan hier onze Scrum Master vacatures.

Teveel keuze - Tips om te kiezen tussen twee banen

26 okt 2022

Op het eerste gezicht lijkt het alleen maar een luxeprobleem, maar door het nijpende tekort aan geschoolde arbeidskrachten kan het vaak voorkomen dat je moet kiezen tussen twee banen. Hoe maak je dan de juiste beslissing? Lees snel verder voor enkele praktische tips.

Wil je Engineer worden? Van opleiding tot doorgroeien; alles wat je moet weten

07 jul 2022

Engineering is een mooi vak. Maar wat zijn de vereisten, wat voor opleiding moet je volgen en hoe zit het met de doorgroeimogelijkheden? Lees snel verder voor antwoord op al deze vragen!

7 tekenen dat je klaar bent om een nieuwe baan te vinden

22 jul 2022

De beslissing nemen om bij je huidige werkgever weg te gaan is nooit makkelijk. Maar voor een professional is er meer aanbod dan ooit in de huidige markt. Twijfel je nog? We zetten de belangrijkste tekenen op een rij, die aangeven dat het tijd is voor jou om een nieuwe baan te vinden. Lees snel verder!

LinkedIn Detective

06 jul 2023

Als recruitment consultants en experts op de arbeidsmarkt duiken we graag wat dieper in op deze vraag. We willen je helpen om jezelf op de best mogelijke manier te positioneren en profileren zodat je weet welke functie het beste bij je past. Daarom willen we het vandaag hebben over: Marktonderzoek en netwerken op LinkedIn