Progressive Recruitment

5 onontbeerlijke soft skills voor QA/QC managers

Test tubes used in a laboratory

Wat onderscheidt een goede van een uitstekende QA/QC manager?

Anno 2018 is het begrip ‘soft skills’ schering en inslag. Bedrijven moeten zich steeds dynamischer en flexibeler kunnen opstellen en dat vraagt nu eenmaal om soft skills. Volgens het Global Human Capital Trends-rapport van 2016 van Deloitte beschouwen leidinggevenden deze vaardigheden nu belangrijk voor het bevorderen van het behoud van medewerkers, het verbeteren van leiderschap en het bouwen aan een zinvolle cultuur en maar liefst 92 procent van de respondenten beschouwen soft skills als een cruciale prioriteit.

Geen van de ‘typische’ branches waarin QA/QC managers actief zijn, bleven gespaard van deze trend. Life Sciences bijvoorbeeld, is een industrie waar wetenschap centraal staat, maar ook daar wordt steeds meer de nadruk gelegd op interpersoonlijke vaardigheden. Daarom moeten QA/QC managers veel meer aan de dag kunnen leggen dan enkel technisch-wetenschappelijke skills.

Als recruitmentbureau zijn wij op en top getraind in die softs kills identificeren én herkennen. Op basis van eigen inzichten en die van onze klanten, stelden we een shortlist op van 5 onontbeerlijke zachte vaardigheden voor QA/QC managers.

Je zet de puntjes op de i

Deze spreekt ongetwijfeld voor zich. Als QA/QC manager ‘ontsnapt geen enkel detail aan jouw oplettend oog’, zo luidt de vaak gerecycleerde zin in vacatures. Nauwkeurigheid is grotendeels een eigenschap waar je mee geboren wordt, maar taken afbakenen en afleiding vermijden zijn dan weer dingen die je kunt trainen.

Je bent georganiseerd

Een goede QA/QC manager is ook een goeie projectmanager. Jij werkt gestructureerd, efficiënt en procesmatig. Extra plusjes als je wat kent van projectmanagementmethoden zoals Lean Six Sigma. Omdat je zo nauwkeurig moet werken is het erg belangrijk dat jij enkele standaardprotocollen achter de hand hebt om ‘ruis’ in het proces te beperken.

Je bent een geboren researcher

Het is belangrijk dat je de steeds op de hoogte bent van regulering, richtlijnen en de meest recente ontwikkelingen in Quality Assurance. Als QA/QC manager geef jij steeds de voorkeur aan een evidence-based aanpak. Jij herkent precedenten en weet precies waar je correcte informatie vandaan kan halen en hoe je die kan implementeren in jouw werk. Misschien kan je wel een persoonlijke bibliotheek inrichten met handige naslagwerken?

Je bent analytisch ingesteld en hebt oog voor het grotere plaatje

Jij kunt zowel simpele als complexe problemen het hoofd bieden. Dat heb je te danken aan je uitmuntende research-skills die al in puntje 3 genoemd werden, maar ook aan je kritisch denkvermogen en problem solving-skills. Je calculeert steeds de impact van je beslissingen en door je ervaring als QA/QC manager weet jij exact wanneer X en Y invloed hebben op Z.

Je bent een communicatieduizendpoot

Als QA/QC manager moet je vaak adviezen uitbrengen op verschillende niveaus, dus is het belangrijk om met verschillende mensen te kunnen schakelen. Bovendien beschik je over het vermogen om vaktechnische lingo te vertalen naar concrete actiepunten, eisen en verwachtingen waarop de organisatie haar operationele beslissingen kan baseren. Dat is belangrijk, want tot conclusies komen is één ding, maar mensen ook in beweging zetten om er mee aan de slag te gaan is weer wat anders. Hoeveel impact jij hebt, hangt meer af van je interpersoonlijke skills dan van je kennis.

De beste QA/QC manager word je niet op 1 dag

Rome is niet gebouwd in een dag, en ook jij wordt niet meteen de beste QA/QC manager van de ene dag op de andere. Schuw niet om feedback te vragen op interviews en in je omgeving te observeren wat jouw collega-QA/QC managers onderscheidt van de rest. De meeste soft-skills kun je trainen, zowel on the job als ernaast. Grijp dus vooral die kans en blijf jezelf doorlopend ontwikkelen. Op termijn gooi jij ongetwijfeld hoge ogen.

 

skyscrapers in clear blue skies

Cultuurschok: bedrijven en een werkcultuur op afstand

28 mrt 2020

Tips voor succesvolle virtuele sollicitatiegesprekken

24 mrt 2020

Vanwege de huidige corona-pandemie gebruiken bedrijven wereldwijd steeds vaker videoconferentieplatforms zoals Skype of GoToMeeting om geplande sollicitatiegesprekken digitaal uit te voeren.

6 praktische tips om efficiënt thuis te werken

15 apr 2020

Hoe manage je teams op afstand?

15 apr 2020