Job in de kijker: Liesbeth is project engineer bij een baggermaatschappij

Professional woman dressed with a blazer

De startersjob van Liesbeth, een tweeëntwintigjarige project engineer bij een internationale baggermaatschappij, is er niet zomaar eentje. Slechts negen maanden is ze in dienst, maar vier daarvan heeft ze mogen doorbrengen in Mexico en Qatar. ‘Project engineer’ luidt haar officiële functietitel, maar zelf verkiest ze de term ‘uitvoerder’; de link tussen de projectmanager en de baggerschepen.

Het project waarvoor ze naar Qatar werd gezonden is de uitdieping van een haven zodat die bevaarbaar wordt voor grotere containerschepen. Ze werkt er samen met de bemanning en het projectmanagementteam. Samen moeten ze ervoor zorgen dat alles volgens plan verloopt en correct uitgevoerd wordt.

Heuse verantwoordelijkheid

De projectmanagers focussen zich op het hele project, van opdrachtschets tot oplevering. Liesbeth concentreert zich als project engineer hoofdzakelijk op het baggeren en alle logistieke zaken die schepen en werf komen kijken. Zij zorgt ervoor dat het baggeren zo efficiënt en productief mogelijk verloopt. Ondertussen rapporteert ze aan twee projectmanagers: eentje op de werf en eentje op het hoofdkantoor in Luxemburg. Een heuse verantwoordelijkheid voor een tweeëntwintigjarige, zegt ze zelf. En dat overdrijft ze niet: in Qatar had Liesbeth maar liefst drie schepen onder haar verantwoordelijkheid.   

Voor Liesbeth naar Qatar vertrok, kreeg ze een opleiding van acht weken, waar ze samen met nog drie andere project engineers werd klaargestoomd voor haar eerste avontuur. Daar mocht ze onder andere oefenen met simulatoren. Die opleiding was nodig, want tijdens haar universiteitsopleidingen werd er weinig aandacht besteed aan project engineering, en al helemaal niet aan baggeren.

Na de opleiding ging het snel, vertelt Liesbeth. Vrijdag was de laatste dag opleiding, zondag zat ik op het vliegtuig richting Qatar. Liesbeth had de eer om te werken met een ervaren crew, maar als er wat mis ging waren de blikken ook gericht op haar. Ze was dan ook de enige project engineer op de site. ‘Het begin was eventjes pittig, maar gelukkig ben ik niet van het 9-to-5-type’.

                                                                                        

Jobbeurs

Het werk bij de internationale baggermaatschappij leerde Liesbeth kennen tijdens een etentje met werknemers van het bedrijf, georganiseerd door het bedrijf zelf, en tijdens een jobbeurs aan de universiteit waar ze studeerde. Daar hoorde ze wat project engineers zoal doen op de werven.

Voor een jong meisje van tweeëntwintig spreekt zo’n baan enorm tot de verbeelding. Dankzij de ontelbare mogelijkheden om bij te leren en de verantwoordelijkheid die bij de functieproject engineering komen t kijken, was Liesbeth binnen no-time overtuigd.

Project engineers: geen watjes

Wat Liesbeth ook leuk vindt, is haar werkregime. In het buitenland moet ze best hard werken: zes dagen per week, twaalf uur per dag. Soms komen daar zelfs overuren bij. Gelukkig staat daar wel wat tegenover: doordat zoveel verschillende zaken op een dag gebeuren is het avond voor je het weet. Daarnaast krijgt ze een maand vakantie voor iedere twee maanden dat ze in het buitenland werkt. ‘Je moet er natuurlijk wat voor over hebben, maar als je dat kan, heb je wel vier maanden per jaar vakantie’, voegt ze er nog aan toe. Dat het geen job voor watjes is, staat als een paal boven water.

Op het moment van dit interview resten Liesbeth nog een tweetal weken rust. Daarna vertrekt ze weer naar het buitenland. Naar waar, dat weet ze nog niet. ‘Een paar dagen op voorhand krijg ik een telefoontje met de vraag of ik naar daar of naar daar wil gaan.’

Een echte vraag is dat niet, dat beseft Liesbeth ook wel. ‘Je kunt ook zelf niet kiezen, anders zou iedereen wel naar de meest exotische bestemming gestuurd willen worden. Zoveel maakt het me trouwens niet uit. Ik besef dat ik op deze manier een heel stuk van de wereld zal zien.’De STEM Kloof: Vrouwen in Wetenschap, Technologie, Techniek en Wiskunde

27 okt 2020

4 dingen die je moet weten over de overstap van je carrière van olie en gas naar duurzame energie

14 apr 2022

De omslag naar duurzame energie is in volle gang maar wat zijn de opties voor werknemers die hun carrière in de olie en gas branche hebben opgebouwd? We zetten enkele feiten op een rij en geven advies hoe jij de overstap het beste kan nemen!

Teveel keuze - Tips om te kiezen tussen twee banen

26 okt 2022

Op het eerste gezicht lijkt het alleen maar een luxeprobleem, maar door het nijpende tekort aan geschoolde arbeidskrachten kan het vaak voorkomen dat je moet kiezen tussen twee banen. Hoe maak je dan de juiste beslissing? Lees snel verder voor enkele praktische tips.

半導体

Wat is de impact van het Chiptekort op de voedselindustrie

08 apr 2022

We hebben nu al sinds halverwege 2020 te maken met een ernstig chiptekort dat ook de voedselindustrie raakt. Maar hoe groot is die impact en wat is het effect op lange termijn?