Business Intelligence-tools, uitgelegd volgens ijsjessmaken

Dessert with ice-cream

Anno 2018 valt er nog moeilijk te ontsnappen aan Business Intelligence. Het discipline heeft zich stilaan ontwikkeld tot een kleurrijk en gedifferentieerd landschap, met een gigantisch scala aan beschikbare software.

De verschillende Business Intelligence software die momenteel de markt domineren verschillen niet zozeer in wat ze doen, maar vooral in hoe ze het doen. Bedrijfsleiders die beslissen om Business Intelligence te implementeren zitten vaak met de handen in het haar: in welke tool moet er nu geïnvesteerd worden? Welke tool is de beste?

Wij maakten een eenvoudige classificering van de populairste Business Intelligence-tools die momenteel op de markt te vinden zijn. En daarvoor gebruiken we… IJsjessmaken.

Let op: niet lezen met een lege maag!

Vanille

 Rijk, romig en zoet: meer hoeft een ijsje niet te zijn. Binnen de   ijsjessmaken heeft vanille terecht haar sporen verdiend, maar het   wordt nog spannender met enkele toppings.

 Zo is het ook met Business Intelligence-tools die platform-   gebaseerd zijn. Denk maar aan analoge Business tools zoals   Microsoft Power BI, IBM Watson, Business Objects, Oracle en   Looker. Eenvoudige integratie, sterke security models,   geen eigen     gegevensopslag, eenvoudige bedrijfslicentiemodellen. Niet te veel   poespas. Deze tools zijn, net als zo’n bekertje pure vanille, op   zichzelf al krachtig, maar maken pas echt furore wanneer ze   geïntegreerd worden met grote cloud-  en databaseplatforms.Aardbei

Business Intelligence - aardbei

Een stukje gewaagder dan vanille, hoewel iets minder populair. Vol van smaak, lekker fruitig, maar misschien niet geschikt voor iedere dag noch een geweldige keuze om in grote hoeveelheden te verorberen. Soms duurt het even om te        wennen. De Business Intelligence-variant? Tableau, en een veelvoud aan andere Excel add-ins en draaitabelhulpmiddelen.

 Tableau is zo’n beetje de industrieleider in datavisualisering. Gebruiksvriendelijke interface en eenvoudig genoeg om ook door minder technisch onderlegde gebruikers te worden toegepast.

 Kortom, dergelijke desktop-gebaseerde Business Intelligence-tools bieden betaalbare opties met eenvoudige leercurven. Deze tools werken op kleine budgetten en zijn vooral geschikt voor het verwerken van kleinere hoeveelheden informatie. Vaak ontbreekt het deze tools aan ‘Enterprise Models’; de software biedt vaak geen maatwerkoplossingen voor je onderneming.

Ze bieden makkelijke leercurves, maar daarom niet de meest beknopte. Het gaat om lichte software die inzetbaar is op verschillende kanalen. Meestal worden ze gecombineerd met andere tools… Net zoals aardbei-ijs!

Last but not least: chocolade

Business intelligence - chocolade

 Iedereen houdt van chocolade, toch? Langs de andere kant: er   is ook nog zoiets als ‘Death By Chocolate’. Chocolade is zo’n   beetje de meer gesofisticeerde smaak in de ijswinkel.   Toegepast op Business Intelligence hebben we het over de     end-to-end, high-servicemodellen zoals Qlik en Information   Builders. Deze service based tools bieden wat meer   verdieping dan de hierboven besproken modellen. Ze komen   met een hele set aan tools en mogelijkheiden: van data tot   visuals.

 Qlik heeft de reputatie een van de beste Business Intelligence-   tools te zijn en komt met een begeleidende self-service   Business Intelligence-tool; Qlikview. Dit krachtige programma   biedt een volledig interactieve gegevensbewerking, waarmee   gebruikers tijdens de invoer, verwerking en uitvoer te allen   tijde gegevens kunnen verkennen. QlikView biedt ook een   systeemgeheugenfunctie die elke actie weergeeft die   plaatsvond tijdens de analyse.

Servicegebaseerde Business Intelligence-tools bieden over het algemeen meer holistische maar vaak prijzige ondersteuning.

Iedere provider denkt een Napolitaanse mix te zijn

Business intelligence - napolitaans ijsje
Na deze analogie horen talloze Business Intelligence providers het vast donderen in Keulen. Talloze providers denken de perfecte Napolitaanse mix te zijn, maar iedere ijskenner weet: bij een Napolitaanse mix is er altijd wel wat te veel of te weinig van iets.

Waar Tableau bijvoorbeeld excelleert in datavisualisatie, ontbreekt het wel in enkele automatische features zoals het automatisch vernieuwen van rapporten. Qlikview is op haar beurt weer een ontzettend krachtige tool, maar kan nog wat sporen verdienen met onder andere usability en e-mailrapportering.

Kortom, geen enkele Business Intelligence tool is perfect, en de sterktes komen zelden zonder een aantal zwaktes. Net zoals bij ijsjessmaken, valt er niet te discussiëren over welke nu precies de beste is; het hangt allemaal af van de gebruiker.


De STEM Kloof: Vrouwen in Wetenschap, Technologie, Techniek en Wiskunde

27 okt 2020

Break the bias: hoe we het STEM-field aantrekkelijker maken voor vrouwen

08 mrt 2022

Hoe maken we het STEM-field aantrekkelijker voor vrouw? Lees hoe experts voorstellen jonge meisjes aan te moedigen een carrière in de STEM-industrie te overwegen.

De 4 digitale skills die iedereen nodig heeft voor het werk van de toekomst

29 jul 2022

85% van de banen die beschikbaar zullen zijn in 2030 bestaan nog niet. Welke skills heb je nodig om inzetbaar en relevant te blijven in de toekomst? Wij hebben vier digitale vaardigheden op een rij gezet die alleen maar belangrijker worden bij het werk van de toekomst.

“Ik heb over de jaren bij veel mooie bedrijven gewerkt via Progressive” – Marien Bakker

11 jan 2023

Marien Bakker werkt al zeven jaar via Progressive als SHE/HSE consultant en is momenteel werkzaam bij Nouryon. Wij spraken hem over zijn freelance loopbaan, uitdagingen en hoe Progressive heeft bijgedragen aan zijn carrière.