We staan aan het begin van het cloud-tijdperk

Small cloud floating above a man's hand

“Cloud betekent verschillende dingen voor verschillende mensen” dit concludeerde het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) in 2011. Deze definitie is erg vaag. Tegenwoordig definieert het NIST cloud als volgt:

“Op afroep netwerktoegang bieden tot een gedeelde verzameling configureerbare computermiddelen (zoals netwerken, servers, opslag, toepassingen en diensten) die snel geleverd en afgesloten kunnen worden met een minimale management-inspanning of interactie met de serviceprovider. Afrekening is op basis van werkelijk verbruik.”

Deze definitie is al een stuk duidelijker, maar nog steeds bestaat er veel onduidelijkheid omtrent de cloud. Onderzoeks- en adviesbureau Giarte deed onderzoek naar verschillende cloudtoepassingen in de markt en heeft hiermee geprobeerd duidelijkheid te scheppen omtrent verschillende cloudtoepassingen.

Het begin van het cloud-tijdperk

Giarte benadrukt dat de ICT-sector pas aan het begin van het cloud-tijdperk staat en dit terwijl maar liefst 86 procent van de onderzochte organisaties al actief is in de cloud. Amerikaanse ondernemingen maken gemiddeld gebruik van zes clouds, maar Giarte laat weten dat veel organisaties nog niet goed weten hoe ze cloudtoepassingen in hun voordeel kunnen laten werken. Het technologische voorzetje is er, maar organisaties moeten nog leren hoe de cloud precies van toegevoegde waarde kan zijn.

De cloud is alles behalve eenvoudig

Een andere conclusie van het onderzoek van Giarte is dat de cloud alles behalve eenvoudig is. Wat het ingewikkeld maakt, zijn de techniek en de juridische aspecten die erbij komen kijken. Clouddienstverlening bestaat uit diverse technische aspecten die vaak door verschillende dienstverleners worden geleverd zoals:

  • het datacenter;
  • het beheer van de server;
  • de internetverbinding;
  • de applicatie en;
  • de beveiliging.

De complexiteit van de cloud leidt tot onwetendheid

Ook juridisch gezien is de cloud ingewikkeld. Kees Stuurman – hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en advocaat bij Van Doorne – noemt de cloudindustrie in juridische zin dan ook 'onvolwassen'. Het blijft vaak onduidelijk hoe de cloud zijn eigen deelprocessen heeft georganiseerd. Veel CIO’s maakt het bovendien niets uit waar hun gegevens staan opgeslagen, als ze er maar bij kunnen. Een beetje een naïeve instelling is dit wel: de complexiteit van de cloud leidt dus tot onwetendheid.

SaaS, Paas en Iaas: de verschillende vormen van cloud computing

Cloud computing kent verschillende vormen, waaronder:

  • SaaS – ‘Software as a Service’: hierbij wordt software als dienst aangeboden aan eindgebruikers.
  • PaaS – ‘Platform as a Service’: hierbij wordt een platformomgeving aangeboden waarop eindgebruikers applicaties kunnen ontwikkelen en beheren. De zorg voor het beheer en de technische ondersteuning ligt bij de cloud-provider.
  • IaaS – ‘Infrastructure as a Service’: hierbij worden hardware-diensten aangeboden zoals server- en storage-capaciteit, processing-power en infrastructuur. Het technische beheer is uitbesteed, het platform en het applicatielandschap valt onder eigen beheer.

Wat betekent de opkomst van de cloud voor ict-professionals?

Advies aan de ict-professional: "Blijf jezelf constant ontwikkelen"

In ict-vacatures wordt steeds meer gevraagd naar vaardigheden en kennis omtrent SaaS, PaaS en IaaS. Son Pham – Sales Manager bij Progressive – verwacht het volgende: “Wanneer we de toepassingen van cloud optimaal gaan benutten, is de verwachting dat de vraag naar ict-professionals op het gebied van SaaS, PaaS en IaaS alleen maar zal toenemen. Bovendien denk ik dat het belang van kennis omtrent onder andere service-level agreements (SLA’s), Microsoft Private Cloud en Microsoft Azure erg zal toenemen. Het advies aan ict-professionals is dan ook om jezelf te blijven ontwikkelen in deze snel veranderende wereld van de ict.”

Wil je meer weten over wat cloudtoepassingen betekenen voor de vraag naar ict-professionals of wil je meer informatie over wat Progressive voor je kan betekenen? Neem dan gerust contact op met Son Pham via [email protected] of 020 530 5800.

Kunstmatige intelligentie - Wat kunnen we in de toekomst van AI verwachten

24 aug 2022

Al meer dan 60 jaar houdt AI zich bezig met de vraag hoe robots en computers ons kunnen ondersteunen op verschillende terreinen van de industrie en in het dagelijks leven. In dit artikel bespreken we op welke gebieden AI nu enorme stappen maakt, hoe de toekomst van onze banen eruit ziet en hoe Nederland er voor staat op dit gebied. Lees snel verder!

Tags: HIGH TECH

Het belang van het verduurzamen van het productieproces

19 dec 2022

Het is nog nooit zo belangrijk geweest voor fabrikanten om verspilling en uitstoot te verminderen. Hoe een bedrijf omgaat met verspilling heeft een enorme impact. Lees welke gevolgen het heeft en hoe we er mee om kunnen gaan.

“Ik heb over de jaren bij veel mooie bedrijven gewerkt via Progressive” – Marien Bakker

11 jan 2023

Marien Bakker werkt al zeven jaar via Progressive als SHE/HSE consultant en is momenteel werkzaam bij Nouryon. Wij spraken hem over zijn freelance loopbaan, uitdagingen en hoe Progressive heeft bijgedragen aan zijn carrière.

Wil je Engineer worden? Van opleiding tot doorgroeien; alles wat je moet weten

07 jul 2022

Engineering is een mooi vak. Maar wat zijn de vereisten, wat voor opleiding moet je volgen en hoe zit het met de doorgroeimogelijkheden? Lees snel verder voor antwoord op al deze vragen!