Ict-trends van 2016 voor het mkb

Tapping a screen with statistics

Cloud computing, big data en datasecurity: het mkb staat volgend jaar een aantal interessante ontwikkelingen te wachten op het gebied van ict. Wat zijn de ict-trends van 2016 voor het mkb?

2015 was het jaar waarin technologie zowel zakelijk als privé een belangrijke plaats innam. Hierdoor vervaagden grenzen tussen werk en privé; ongeveer een derde van alle mkb-professionals werkten buiten de gangbare kantooruren vanuit huis. Wat zijn enkele belangrijke ict-trends voor het mkb in 2016?

Vertrouwen in cloud computing

‘Bedrijven realiseren zich steeds vaker dat de ‘cloud’ meer is dan een woord alleen. Het is voor alle soorten bedrijven handig om met cloud computing te werken en daarmee ook voor het mkb,’ zegt Dave Koffij, enterprise architect. ‘Gelet op de kosten, is cloud een tool die zeker interessant is voor mkb-bedrijven. Om succesvol te kunnen zijn, moeten deze bedrijven moeten wel openstaan om over te stappen op opensource.’

Cloud computing is niet meer nieuw, maar het wordt steeds gemakkelijker om ermee te werken. Door deze toename in gebruiksgemak, neemt het vertrouwen van het mkb in cloud computing toe.

Aandacht voor data security

Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder en in de loop van 2015 werden mkb-bedrijven zich bewuster van het feit dat ook zij risico lopen wat betreft cybercrime. Ict-dienstverleners speelden hier in 2015 op in en introduceerden softwareoplossingen voor data security speciaal gericht op het mkb.

Naast het feit dat mkb-bedrijven zich in 2016 bewuster worden van het belang van data security, kunnen zij daarom ook praktische maatregelen treffen om zich tegen cyberaanvallen te wapenen.

Big data-analyses

‘Mkb-bedrijven die over voldoende data beschikken, zullen in 2016 vaker gebruikmaken van big data-analyses’, voorspelt Dave. ‘Goede datawetenschappers kunnen patronen in deze data herkennen en er voorspellingen uit halen.’

Mkb-bedrijven kunnen met big data nieuwe diensten introduceren en een persoonlijke(re) klantbeleving realiseren. Dell stelt tijdens de Dell Solutions Tour 2015 dat mkb-bedrijven hun omzet met 50 procent kunnen verhogen als zij een goed big data-aanbod aanbieden. Voor 2016 liggen wat dit betreft dus duidelijk kansen voor het mkb.

Boekhoudsoftware vanuit de cloud

Accountants- en administratiekantoren bieden hun klanten steeds vaker 24/7 inzicht in hun financiële situatie door online boekhoudsoftware vanuit de cloud aan te bieden. In 2015 maakt 71 procent van de accountants- en administratiekantoren gebruik van de cloud, zo blijkt uit onderzoek van Exact. In 2016 zullen klanten meer gebruikmaken van deze diensten en hun gegevens daarom niet langer met behulp van – bijvoorbeeld – losse bonnetjes aanbieden.

Het beheren van boekhoudsoftware via de cloud wordt sinds december 2015 ook in opleidingen geïntroduceerd. Twinfield, onderdeel van Wolters Kluwer en een bekende naam in online boekhoudsoftware, ging in december een sponsorschap aan met de Stichting Jong Ondernemen. Dankzij deze samenwerking maken accountancy-studenten tijdens hun studie kennis met online boekhouden en het veilig verwerken en opslaan van data in de cloud. Dit is een trend die zich komend jaar in het werkveld van het mkb zeker kan doorzetten.

Meer remote werken

Een grote groep mkb-werknemers werkt niet langer standaard van negen tot vijf op kantoor. ‘Veel bedrijven geven hun personeel meer flexibiliteit: dankzij enterprise tools hoeven werknemers niet meer per se op een vaste werkplek te zitten en kunnen zij dus remote werken,’ legt Dave uit. ‘De ontwikkeling en inzet van cloud technologieën zorgt er daarnaast voor dat personeel beter online kan samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan platformen als Mendex en Salesforce.’

Het ziet ernaar uit dat mkb-bedrijven zich in 2016 voornamelijk zullen richten op cloud computing. Zoek je ict-personeel dat jouw bedrijf hierbij kan helpen? Neem dan contact met ons op.

De 4 digitale skills die iedereen nodig heeft voor het werk van de toekomst

29 jul 2022

85% van de banen die beschikbaar zullen zijn in 2030 bestaan nog niet. Welke skills heb je nodig om inzetbaar en relevant te blijven in de toekomst? Wij hebben vier digitale vaardigheden op een rij gezet die alleen maar belangrijker worden bij het werk van de toekomst.

Kunstmatige intelligentie - Wat kunnen we in de toekomst van AI verwachten

24 aug 2022

Al meer dan 60 jaar houdt AI zich bezig met de vraag hoe robots en computers ons kunnen ondersteunen op verschillende terreinen van de industrie en in het dagelijks leven. In dit artikel bespreken we op welke gebieden AI nu enorme stappen maakt, hoe de toekomst van onze banen eruit ziet en hoe Nederland er voor staat op dit gebied. Lees snel verder!

Tags: HIGH TECH

Break the bias: hoe we het STEM-field aantrekkelijker maken voor vrouwen

08 mrt 2022

Hoe maken we het STEM-field aantrekkelijker voor vrouw? Lees hoe experts voorstellen jonge meisjes aan te moedigen een carrière in de STEM-industrie te overwegen.

Het belang van het verduurzamen van het productieproces

19 dec 2022

Het is nog nooit zo belangrijk geweest voor fabrikanten om verspilling en uitstoot te verminderen. Hoe een bedrijf omgaat met verspilling heeft een enorme impact. Lees welke gevolgen het heeft en hoe we er mee om kunnen gaan.