Ict-trends van 2016 voor het mkb

Tapping a screen with statistics

Cloud computing, big data en datasecurity: het mkb staat volgend jaar een aantal interessante ontwikkelingen te wachten op het gebied van ict. Wat zijn de ict-trends van 2016 voor het mkb?

2015 was het jaar waarin technologie zowel zakelijk als privé een belangrijke plaats innam. Hierdoor vervaagden grenzen tussen werk en privé; ongeveer een derde van alle mkb-professionals werkten buiten de gangbare kantooruren vanuit huis. Wat zijn enkele belangrijke ict-trends voor het mkb in 2016?

Vertrouwen in cloud computing

‘Bedrijven realiseren zich steeds vaker dat de ‘cloud’ meer is dan een woord alleen. Het is voor alle soorten bedrijven handig om met cloud computing te werken en daarmee ook voor het mkb,’ zegt Dave Koffij, enterprise architect. ‘Gelet op de kosten, is cloud een tool die zeker interessant is voor mkb-bedrijven. Om succesvol te kunnen zijn, moeten deze bedrijven moeten wel openstaan om over te stappen op opensource.’

Cloud computing is niet meer nieuw, maar het wordt steeds gemakkelijker om ermee te werken. Door deze toename in gebruiksgemak, neemt het vertrouwen van het mkb in cloud computing toe.

Aandacht voor data security

Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder en in de loop van 2015 werden mkb-bedrijven zich bewuster van het feit dat ook zij risico lopen wat betreft cybercrime. Ict-dienstverleners speelden hier in 2015 op in en introduceerden softwareoplossingen voor data security speciaal gericht op het mkb.

Naast het feit dat mkb-bedrijven zich in 2016 bewuster worden van het belang van data security, kunnen zij daarom ook praktische maatregelen treffen om zich tegen cyberaanvallen te wapenen.

Big data-analyses

‘Mkb-bedrijven die over voldoende data beschikken, zullen in 2016 vaker gebruikmaken van big data-analyses’, voorspelt Dave. ‘Goede datawetenschappers kunnen patronen in deze data herkennen en er voorspellingen uit halen.’

Mkb-bedrijven kunnen met big data nieuwe diensten introduceren en een persoonlijke(re) klantbeleving realiseren. Dell stelt tijdens de Dell Solutions Tour 2015 dat mkb-bedrijven hun omzet met 50 procent kunnen verhogen als zij een goed big data-aanbod aanbieden. Voor 2016 liggen wat dit betreft dus duidelijk kansen voor het mkb.

Boekhoudsoftware vanuit de cloud

Accountants- en administratiekantoren bieden hun klanten steeds vaker 24/7 inzicht in hun financiële situatie door online boekhoudsoftware vanuit de cloud aan te bieden. In 2015 maakt 71 procent van de accountants- en administratiekantoren gebruik van de cloud, zo blijkt uit onderzoek van Exact. In 2016 zullen klanten meer gebruikmaken van deze diensten en hun gegevens daarom niet langer met behulp van – bijvoorbeeld – losse bonnetjes aanbieden.

Het beheren van boekhoudsoftware via de cloud wordt sinds december 2015 ook in opleidingen geïntroduceerd. Twinfield, onderdeel van Wolters Kluwer en een bekende naam in online boekhoudsoftware, ging in december een sponsorschap aan met de Stichting Jong Ondernemen. Dankzij deze samenwerking maken accountancy-studenten tijdens hun studie kennis met online boekhouden en het veilig verwerken en opslaan van data in de cloud. Dit is een trend die zich komend jaar in het werkveld van het mkb zeker kan doorzetten.

Meer remote werken

Een grote groep mkb-werknemers werkt niet langer standaard van negen tot vijf op kantoor. ‘Veel bedrijven geven hun personeel meer flexibiliteit: dankzij enterprise tools hoeven werknemers niet meer per se op een vaste werkplek te zitten en kunnen zij dus remote werken,’ legt Dave uit. ‘De ontwikkeling en inzet van cloud technologieën zorgt er daarnaast voor dat personeel beter online kan samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan platformen als Mendex en Salesforce.’

Het ziet ernaar uit dat mkb-bedrijven zich in 2016 voornamelijk zullen richten op cloud computing. Zoek je ict-personeel dat jouw bedrijf hierbij kan helpen? Neem dan contact met ons op.

“Ik heb over de jaren bij veel mooie bedrijven gewerkt via Progressive” – Marien Bakker

11 jan 2023

Marien Bakker werkt al zeven jaar via Progressive als SHE/HSE consultant en is momenteel werkzaam bij Nouryon. Wij spraken hem over zijn freelance loopbaan, uitdagingen en hoe Progressive heeft bijgedragen aan zijn carrière.

De STEM Kloof: Vrouwen in Wetenschap, Technologie, Techniek en Wiskunde

27 okt 2020

De High Tech sector optimistisch over groei, gebrek aan personeel grootste bedreiging

01 mei 2023

De Nederlandse hightechsector rekent de komende jaren op groei, zo blijkt uit een onderzoek van onder meer Mikrocentrum. De cijfers die ASML-topman Peter Wennink presenteerde tijdens de opening van de Technishow eind 2022 zijn veelzeggend als je je afvraagt waarom de hightech-industrie het zo goed doet in Nederland...

De waarheid over onderhandelen over salaris vanuit het perspectief van een recruiter

30 mei 2022

We horen graag het enthousiasme van een kandidaat wanneer ze een aanbod hebben gekregen. Maar soms krijgen ze dan van hun huidige werkgever een tegenbod. Dat brengt de vervolgvraag: moeten ze op veilig spelen en het aanbod accepteren of kunnen ze eigenlijk om meer vragen? En hoe zit het met het onderhandelen over salaris bij een nieuwe werkgever? We delen onze kijk met je, vanuit het perspectief van een recruiter.