Hoe moet je onderhandelen om een salarisverhoging te krijgen?

woman right arm on hips pointing at man sitting down in office

Hoe tevreden je ook bent met je huidige baan; je staat waarschijnlijk altijd open voor een kleine loonsverhoging. Het is vrijwel onmogelijk om een loonsverhoging te krijgen als je 'alleen maar' goede prestaties levert. Wil je iets meer verdienen? Dan moet je daarvoor vechten.

Hoe kun je jouw prestaties in je voordeel laten werken? Welk voorstel kun je aanbieden, en hoe kun je dit voorstel het best aan je werkgever presenteren?

Ben jij het waard om meer te verdienen?

Voordat je je werkgever vraagt om een loonsverhoging, moet je je afvragen of je dit eigenlijk wel verdient. Je moet zeker weten dat je je werk goed doet en dat je van positieve waarde bent voor het bedrijf. Vervolgens moet je dit kunnen aantonen. Kun je bijvoorbeeld laten zien dat jij deel hebt uitgemaakt van verbeteringen, besparingen of groei binnen het bedrijf? Zo ja, dan kun je dat perfect als uitgangspunt nemen.

Stel een lijst op van je successen en prestaties binnen het bedrijf. Voeg hier vervolgens argumenten en bewijzen aan toe, waaruit blijkt waarom je meer zou moeten verdienen. Geef tevens aan hoe je in de toekomst nog beter kunt presteren - neem hiervoor de tijd, zodat je duidelijk kunt aangeven hoe je jouw rol binnen het bedrijf kunt veranderen en verder kunt ontwikkelen. Je hebt nu de kans om jezelf te promoten, dus doe dit zo duidelijk en zorgvuldig mogelijk.

Wees duidelijk over wat je verwacht van je onderhandelingen

Is een loonsverhoging het enige dat je graag wilt? Ben je bereid om je werkomstandigheden aan te passen - om misschien een dag per week buiten kantoor te werken? Of je werkuren te veranderen? Kom je wellicht in aanmerkingen voor winstdelingen? Wil je meer verantwoordelijkheid? Je weet waarschijnlijk al hoe flexibel jij, of jouw bedrijf, is bij deze kwesties en of er inderdaad ruimte is voor onderhandelingen. Zet duidelijk uiteen wat je nastreeft: dit kun je gebruiken als eerste basis voor een gesprek.

Ontvang jij het juiste salaris voor de baan?

Doe het nodige onderzoek. Bedenk wat andere collega's in dezelfde functie binnen jouw bedrijf of in jouw sector verdienen. Doorzoek aanbiedingen op vacature- en recruitmentwebsites en kijk hoe je huidige salaris overeenkomt met het salaris van soortgelijke functies. Indien jouw salaris veel lager ligt, heb je een goede reden voor onderhandeling. Aan de andere kant: als je goed wordt betaald of zelfs meer verdient dan het standaardsalaris, dan kun je je verzoek beter terugtrekken. Kies dan bijvoorbeeld voor een promotie of een nieuwe functie.

Gebruik reële cijfers in je onderhandelingen

Het is algemeen bekend dat je aan het begin van je onderhandelingen het best hoog in kunt zetten. Als je dit doet, laat je zien dat je flexibel bent als je het lagere aanbod van je werkgever uiteindelijk tegemoetkomt. Belangrijker dan de hoge inzet: begin met een specifiek bedrag. Vraag in plaats van € 100.000 om een specifiek bedrag, bijvoorbeeld € 107.000 of € 104.000. Dit geeft de indruk dat je het nodige onderzoek hebt verricht, dat je het markttarief kent en dat je weet wat je eist. Je hebt hierdoor meer kans dat je werkgever positief reageert, omdat hij/zij zal respecteren dat je je huiswerk hebt gedaan.

Drink sterke koffie vóór je afspraak

Dit is geen fabeltje: wanneer je cafeïne drinkt, heb je volgens een studie gepubliceerd in de European Journal of Social Psychology veel meer weerstand tegen overtuigingskracht. Een kleine espresso helpt je voet bij stuk te houden en vergroot daarom je kans op een succesvol resultaat.

Blijf tijdens salarisonderhandelingen altijd duidelijk, bondig, redelijk en kalm. Wees bereid om een compromis te sluiten en te luisteren naar tegenargumenten, maar blijf duidelijk over wat je wilt accepteren en over wat je kunt doen als je werkgever 'nee' zegt.

Kunstmatige intelligentie - Wat kunnen we in de toekomst van AI verwachten

24 aug 2022

Al meer dan 60 jaar houdt AI zich bezig met de vraag hoe robots en computers ons kunnen ondersteunen op verschillende terreinen van de industrie en in het dagelijks leven. In dit artikel bespreken we op welke gebieden AI nu enorme stappen maakt, hoe de toekomst van onze banen eruit ziet en hoe Nederland er voor staat op dit gebied. Lees snel verder!

Tags: HIGH TECH
半導体

Wat is de impact van het Chiptekort op de voedselindustrie

08 apr 2022

We hebben nu al sinds halverwege 2020 te maken met een ernstig chiptekort dat ook de voedselindustrie raakt. Maar hoe groot is die impact en wat is het effect op lange termijn?

4 voordelen van digitale innovatie in de life science industrie

06 mei 2022

De life science industrie is in beweging. AI, automatisering, cloud-technologie en modernisering van de IT infrastructuur brengen kansen met zich mee. We zetten vier voordelen van de digitale innovatie op een rij.

Digitale onboarding van nieuwe medewerkers, hoe werkt dat?

29 apr 2022

Een succesvol onboardingproces is erg belangrijk, maar ook uitdagend nu werken op afstand zo normaal is. Hoe creëer je een efficient digitaal onboardingproces? We nemen je door wat tips!