Hoe bouw je een persoonlijk merk op via social media?

Social media apps on a phone screen

Mensen zijn sociale dieren; we communiceren, we delen, we praten en we luisteren en onze aangeboren behoefte hiervoor is de kern van de groei van sociale media.

Social media is tegenwoordig zo veel meer dan een middel om contact te houden met vrienden: het stippelt ons leven uit, maakt het mogelijk onze meningen te delen en, misschien van nog groter belang, het geeft ons de kans een werkpersona te ontwikkelen, een professioneel netwerk, een industrie alter-ego. Het is als een permanent bijgewerkt digitaal cv.

Verkoop jezelf

Het aanwezig zijn op social media en het internet is een ding, het is totaal iets anders om dat in je voordeel te laten werken. Als het zoeken naar je naam uitsluitend in beschamende foto's en een telefoonnummer resulteert, kan je dit nauwelijks een bevorderend hulpmiddel noemen.

Als je er goed gebruik van maakt, kan social media jouw talenten en bekwaamheden in de schijnwerpers zetten. Het kan zelfs leiden tot het bemachtigen van een nieuwe functie, aangezien het eerste wat een potentiële werkgever doet, is jou online controleren.

Om je eigen merk te creëren, moet je eerst bepalen wat je wilt en wat je hiervoor nodig hebt. Het verkopen van jezelf via sociale media moet gericht zijn op de toename van volgers, het aanmoedigen tot meer clicks op je persoonlijke gegevens en de mogelijkheid om mensen te beïnvloeden hoe ze over jou denken. Kortom, het gaat uitsluitend over jezelf verkopen.

Kennis van zoekmachines

Wanneer je weet wat je eindresultaat zou moeten zijn, kun je je eigen methodes ontwikkelen. Begin met het zoeken op je naam (voor- en achternaam, variaties in de spelling en - als je een populaire naam hebt - factoren die je kunnen identificeren zoals school, locatie, of werkplaats) in Google of andere zoekmachines.

De kans is groot dat de toplijsten allemaal betrekking zullen hebben op social media als Facebook, LinkedIn, Twitter, Pinterest en Instagram. Zoekmachines voor personen, zoals Spokeo, kunnen ook hoog op de lijst staan samen met jouw persoonlijke website, als je er een hebt.

Deze oefening bewijst de waarde van het gebruik van social media om naamsbekendheid te krijgen, maar hoe begin je eigenlijk met het creëren van jouw merk en het opbouwen van een reputatie?

Ten eerste moet je een klein aantal (1-3) expertises kiezen. Dit is waar je om bekend wil staan, maar het is niet voldoende om te kiezen voor algemene expertises zoals 'marketing', 'human resources', 'banking', of 'engineering'. De wereld van persoonlijke 'branding' is vol met mensen die op deze gebieden concurreren. Je zult dus je eigen niche moeten vinden.

Het creëren van jouw eigen merk

Als vanzelfsprekend, moet dit een gebied zijn waarin je je thuis voelt en waarover je goed bent geïnformeerd. Het kan mogelijk je publiek verkleinen, maar ze zullen meer betrokken zijn en meer aandacht schenken aan wat je te zeggen hebt.

Wat is de volgende stap? Business schrijver Jayson Demers brengt dit mooi in kaart: "Als inhoud de brandstof is van jouw persoonlijke merk, is social media de motor." Je zal regelmatig brandstof moeten leveren zodat de motor kan blijven lopen.

Beslissen over jouw inhoud hoeft niet moeilijk te zijn. Het stellen van een paar belangrijke vragen zal je helpen bij het bepalen van jouw thema's:

  • Waarom respecteert iedereen jouw mening?
  • Wat zijn jouw interesses en jouw passie?
  • Waarover lees jij het meest - online en elders?
  • Zul jij in een paar jaar tijd nog steeds in dit domein geïnteresseerd zijn?

Zodra je hebt besloten met welke thema's jij aan de slag wilt gaan, kun je de polsslag meten van jouw potentiële publiek door online te zoeken naar gesprekken over de door jou gekozen onderwerpen. Gebruik de zoektoetsen op alle relevante social media websites om zo te ontdekken of de onderwerpen die je mogelijk wilt bespreken wel populair zijn. Gebruik Twitter en RiteTag hashtags om te zien wat de trend is en gebruik www.buzzsumo.com om te bepalen welke onderwerpen 'hot' zijn.

Inhoud is een ding, de presentatie ervan is weer iets anders. Ontwikkel een vormgeving en stijl die consistent is met jouw aanwezigheid op alle social media. Dit helpt anderen om jou gemakkelijker te vinden en jouw online aanwezigheid zal in hun gedachten blijven hangen.

Ken de platformen

Jij wilt tevens een consistente identiteit op het internet hebben, dus gebruik een website zoals knowem.com om gebruikersnamen te reserveren. Zelfs al gebruik je een bepaalde site niet in het begin, misschien doe je dat later misschien wel, dus geef jezelf deze optie. Als je dezelfde gebruikersnaam niet kunt reserveren op alle platformen, probeer dan kleine variaties zodat je nog steeds gemakkelijk herkenbaar bent.

Vergeet niet om op al jouw platformen een sterke titel, trefwoord of omschrijving te gebruiken. Iets krachtigs dat tevens ook informatief is zal je helpen om op te vallen en mensen naar jouw verschillende media sites te leiden.

Zodra je bent gestart, moet je ook consequent iets posten – mogelijk zelfs dagelijks. Het aannemen van een actieve rol op je social mediakanalen is de sleutel tot het aantrekken van volgers. Hoe meer je post, hoe groter je kansen om de aandacht te trekken.

De suggesties van social media expert Kevan Lee voor online activiteit zijn:

  • Facebook – 2 maal per dag
  • Twitter – 5 maal per dag
  • LinkedIn – 1 maal per dag
  • Google+ – 2 maal per dag
  • Pinterest – 5 maal per dag
  • Instagram – 1.5 maal per dag

Ook adviseert hij om je aan te sluiten bij chatgroepen of gemeenschappen (en hierin dan actief te zijn) om jouw netwerk verder uit te breiden.

Verhoog je interacties

Je zult alle reacties constant moeten controleren en deze ook snel beantwoorden. Ontwikkel interacties, shares en gesprekken op alle mediakanalen. De belangrijkste netwerken bieden instellingen voor berichten, waarmee je de activiteit op je account kunt controleren.

Wees boven alles beleefd, consequent en bied een uniek perspectief. De wereld van sociale media is er klaar voor om jouw ideeën te delen.

4 dingen die je moet weten over de overstap van je carrière van olie en gas naar duurzame energie

14 apr 2022

De omslag naar duurzame energie is in volle gang maar wat zijn de opties voor werknemers die hun carrière in de olie en gas branche hebben opgebouwd? We zetten enkele feiten op een rij en geven advies hoe jij de overstap het beste kan nemen!

De waarheid over onderhandelen over salaris vanuit het perspectief van een recruiter

30 mei 2022

We horen graag het enthousiasme van een kandidaat wanneer ze een aanbod hebben gekregen. Maar soms krijgen ze dan van hun huidige werkgever een tegenbod. Dat brengt de vervolgvraag: moeten ze op veilig spelen en het aanbod accepteren of kunnen ze eigenlijk om meer vragen? En hoe zit het met het onderhandelen over salaris bij een nieuwe werkgever? We delen onze kijk met je, vanuit het perspectief van een recruiter.

De High Tech sector optimistisch over groei, gebrek aan personeel grootste bedreiging

01 mei 2023

De Nederlandse hightechsector rekent de komende jaren op groei, zo blijkt uit een onderzoek van onder meer Mikrocentrum. De cijfers die ASML-topman Peter Wennink presenteerde tijdens de opening van de Technishow eind 2022 zijn veelzeggend als je je afvraagt waarom de hightech-industrie het zo goed doet in Nederland...

4 voordelen van digitale innovatie in de life science industrie

06 mei 2022

De life science industrie is in beweging. AI, automatisering, cloud-technologie en modernisering van de IT infrastructuur brengen kansen met zich mee. We zetten vier voordelen van de digitale innovatie op een rij.