11 dingen die goede leiders juist doen

Het moderne bedrijfsleven is grotendeels een meritocratie. De meeste praktijken zijn gedateerd en dus naar de prullenmand verwezen. Dit is gebeurd omdat de arbeidswereld beseft dat 'wat je weet en niet wie je kent' het meest waardevolle mantra is van de handel en industrie in de 21ste eeuw.

Het basisprincipe van meritocratie is dat de besten beloond worden en de allerbesten naar de top stijgen. Maar als leidinggevende van een team of een bedrijf ben je niet automatisch de meest succesvolle persoon. Om te slagen als een moderne ondernemer moet je over een zeer gevarieerde en kwantitatieve lijst van vaardigheden beschikken.

Als je dit goed doet zal je snel profiteren van de voordelen die voortvloeien uit een gelukkig en productief personeelsbestand. Maar als je het verkeerd doet zal je niet lang de leiding hebben.

Er bestaat een hele industrie omtrent de eigenschappen die nodig zijn om grote ondernemers te vormen. Niemand twijfelt eraan dat studeren je leiderschapskwaliteiten bevordert, maar wanneer je denkt aan dat Masters diploma, overweeg dan om enkele van de volgende suggesties op te volgen.

Been there, done that

Ervaring betekent alles. Als je team weet dat jij ook op hun plaats hebt gestaan en met dezelfde problemen bent geconfronteerd, is je geloofwaardigheid gegarandeerd. Ze zullen je beslissingen ook respecteren (zelfs al zijn ze het er niet mee eens).

Wees eerlijk tegen jezelf en de anderen

Gerespecteerde leiders hebben behoefte aan emotionele intelligentie en een besef over hoe hun acties impact hebben op iedereen in hun team of het bedrijf. Als een leider moet je over zelfkennis beschikken en weten hoe je emoties onder controle kunt houden. Er is geen plaats voor overhaaste beslissingen in de zakenwereld. Je moet tevens in staat zijn om je team en het bedrijf oprecht te waarderen - je moet op zoek gaan naar de gebreken en fouten samen met de positieve punten.

Geloof in je team

De mensen die voor jou werken zijn je meest waardevolle bezit. Zonder hen ben je niets dus behandel ze met respect. Je moet ervan uitgaan dat zij hun uiterste best doen voor jou. Als je toch negatieve kritiek moet geven, geef het dan een draai door je teamleden te helpen met hoe se anders te werk kunnen gaan door dingen te veranderen.

Geef je fouten toe

Iedereen maakt fouten. De beste leiders weten hoe ze dit toe moeten geven en hoe ze er van kunnen leren. Het laatste wat je wilt doen is de schuld op je team schuiven als er iets mis gaat. Dat resulteert geheid in verdeeldheid en het verlies van respect. In plaats daarvan moet je je concentreren op hoe je deze dingen oplost en maak het een gezamenlijke inspanning. Dit is de ideale manier om iets negatiefs in iets positiefs te veranderen.

Pas je aan

Wanneer er iets verkeerd gaat moet je over een plan B beschikken - belangrijker nog - ervan op de hoogte zijn dat je met een plan B moet komen. Wen eraan om over alles rond het onderwerp na te denken, het te bekijken uit verschillende oogpunten en minder voor de hand liggende oplossingen voor te stellen. Hetzelfde geldt voor de werkwijzen en systemen: als ze niet werken, wees dan bereid om ze aan te passen.

Wees een leider, geen dictator

De geschiedenis loopt over van verhalen over dictators en veelal hebben ze een pijnlijk einde. Je moet het goede voorbeeld geven - harder werken dan wie dan ook en je bereidheid tonen om extra uren aan een project te besteden. Als je dat goed doet, zal de productiviteit in het hele bedrijf ongetwijfeld snel toenemen.

Doe niet aan vriendjespolitiek

Het idee om jezelf te omringen met 'yes men' kan aantrekkelijk lijken als je zeer onzeker bent, maar het zal je bedrijf niks positiefs brengen. Je hebt mensen nodig die je ideeën uit durven te dagen: in tegenstelling tot wat jouw ego je wellicht vertelt, is het statistisch gezien onmogelijk om altijd correct te zijn. Vriendjespolitiek hanteren is net zo schadelijk. Vijandigheid en teleurstellingen is het laatste wat je op de werkplek wilt hebben.

Geef ere wie ere toekomt

Als baas zijnde is het jouw verantwoordelijkheid om moeilijke beslissingen te nemen en de harde waarheid naar boven te halen, indien dit nodig blijkt te zijn. Het is tevens jouw taak om goed werk te waarderen - en ervoor te zorgen dat het goede nieuw wordt verspreidt. Een goede leider heeft het zelfvertrouwen om niet zelf met de eer te strijken. Dit is een andere manier om het respect van je personeel te winnen, tevens zal je in een goed daglicht staan bij het implementeren van onpopulaire beslissingen.

Stel vragen

Veel vragen! Vragen over jezelf, jouw team, jouw klanten, jouw werkmethodes, nieuwe markten, de huidige staat en de toekomst van jouw industrie of sector. Wees vrijdenkend en nieuwsgierig en spoor je team aan om hetzelfde te doen.

Wees bereid om risico's te nemen

Zonder risico's in de zakenwereld is er geen groei. De mogelijkheid bestaat dat iets niet gaat zoals je dat had gepland, maar het is belangrijk om een mentaliteit te ontwikkelen waarbij lef en objectief oordelen een combinatie vormen. Stimuleer je team om ook risico's te nemen, maar blijf hen steunen in het geval het geplande niet uitpakt zoals verwacht.

Weet wanneer je een stap terug moet nemen

Micromanaging is slecht voor jou en jouw team. Als je probeert alles over te dragen, is de kans groot dat je niets uitdraagt. Concentreer je op de dingen waar jij goed in bent en delegeer alles wat minder dringend is. Wanneer jouw team doorheeft dat je aan micromanaging doet zullen zij ontmoedigd zijn initiatief te willen nemen. Ze voelen zich waarschijnlijk ook minder vertrouwd. Je moet je ervan bewust zijn dat ontmoedigd personeel niets oplevert. 

Van start gaan als freelance engineer

14 dec 2022

Heb je ook interesse om van start te gaan als freelance engineer maar ben je benieuwd welke vaardigheden nodig zijn? En hoe krijg je snel en gemakkelijk toegang tot vacatures? Lees snel verder, we leggen het uit!

Tags: ENGINEERING

“Ik heb over de jaren bij veel mooie bedrijven gewerkt via Progressive” – Marien Bakker

11 jan 2023

Marien Bakker werkt al zeven jaar via Progressive als SHE/HSE consultant en is momenteel werkzaam bij Nouryon. Wij spraken hem over zijn freelance loopbaan, uitdagingen en hoe Progressive heeft bijgedragen aan zijn carrière.

Teveel keuze - Tips om te kiezen tussen twee banen

26 okt 2022

Op het eerste gezicht lijkt het alleen maar een luxeprobleem, maar door het nijpende tekort aan geschoolde arbeidskrachten kan het vaak voorkomen dat je moet kiezen tussen twee banen. Hoe maak je dan de juiste beslissing? Lees snel verder voor enkele praktische tips.

4 voordelen van digitale innovatie in de life science industrie

06 mei 2022

De life science industrie is in beweging. AI, automatisering, cloud-technologie en modernisering van de IT infrastructuur brengen kansen met zich mee. We zetten vier voordelen van de digitale innovatie op een rij.