SAP HANA: het platform met fenomenale snelheden

light hair woman with striped jacket typing at laptop with sun shining through window

Organisaties tonen steeds vaker interesse in big data en Internet of Things. Het zal dan ook niet lang duren voordat er enorme hoeveelheden data beschikbaar zijn, waar via analyses waardevolle voorspellingen uit kunnen worden gehaald. Het SAP HANA platform biedt op dit gebied zeer interessante oplossingen, zowel voor de commerciële, als de gezondheidssector.

Organisaties tonen steeds vaker interesse in big data en Internet of Things. Het zal dan ook niet lang duren voordat er enorme hoeveelheden data beschikbaar zijn, waar via analyses waardevolle voorspellingen uit kunnen worden gehaald. Het SAP HANA platform biedt op dit gebied zeer interessante oplossingen, zowel voor de commerciële, als de gezondheidssector.

Met het SAP HANA platform wordt vanuit ruwe data predictive analytics en real-time business intelligence mogelijk gemaakt. Het platform is zeer uitgebreid: het bestaat uit een volledige ontwikkelomgeving en een applicatie- en webserver. ‘De voornaamste innovatie binnen SAP HANA is, vind ik, toch wel de databasetechnologie’, aldus Jan-Willem Kaagman, senior SAP Development Consultant bij newFounders.

Doorbraak voor gezondheidssector

‘Dankzij de innovatieve databasetechnologie kan SAP HANA enorm snel grote hoeveelheden gegevens analyseren: analyses die voorheen een aantal dagen duurden, kunnen nu binnen een uur worden volbracht,’ zegt Kaagman. Kaagman refereert hiermee aan een medisch onderzoek van de Japanse technologische consultancy Mitsui Knowledge Industry (MKI), waarin SAP HANA werd gebruikt.

In het medisch onderzoek van MKI werden genoom analyses uitgevoerd onder verschillende mensen – zeer interessant wat betreft vroegtijdige detectie van kanker. Vóór het gebruik van SAP HANA duurde een enkele genoom analyse 30 dagen; mét SAP HANA was deze analyse in 20 minuten voltooid. Dit betekent een doorbraak voor kankerpatiënten, want zij kunnen hierdoor eerder worden gediagnostiseerd en, indien nodig, behandeld.

Naast de waardevolle inzichten die SAP HANA uit data-analyses kan halen voor commerciële bedrijven, kan dus ook de gezondheidszorg profiteren van dit innovatieve platform.

Fundamenteel andere technologie

Kaagman: ‘Het is enorm leuk om te zien dat er nu een fundamenteel andere databasetechnologie is ontwikkeld, zeker als je je beseft dat databases al zo’n veertig jaar in omloop zijn. In de wat onzichtbare database-markt is SAP HANA een wereldschokkende verandering.’

Toch is het platform nog niet geïmplementeerd bij het merendeel van de bedrijven. Kaagman formuleert een voorzichtige verklaring: ‘Ik denk dat dit wordt veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden. Zo zijn er altijd transitiekosten naar een nieuw platform en de licentiekosten van HANA liggen nu nog steeds boven de licentiekosten van een ‘ouderwetse’ oplossing.’

‘Ook de bedrijfscultuur speelt een rol: sommige bedrijven hebben nu eenmaal geen innovatiedrang. Tot slot is het kennisniveau van organisaties van invloed op de keus om het platform wel of niet te implementeren. Veel organisaties zijn zich ervan bewust dat er nog behoorlijke bijscholing nodig zal zijn voor databasebeheerders en ander ondersteunend ICT personeel.’

Fenomenaal hoge snelheid

De senior IT-professional is erg benieuwd naar de toekomstige ontwikkelingen van het platform: ‘Zodra bedrijven gebruik willen maken van de nieuwe proces ondersteunende oplossingen als Simple Finance, zijn ze verplicht de HANA oplossing te kiezen als ondersteunende database.’

Organisaties die zitten te springen om een sterk analyseplatform, kunnen volgens Kaagman zeker de stap wagen met SAP HANA: ‘Geef je programmeurs de tijd om de benodigde inzichten te verwerven, en begin vervolgens met het analyseren van een klein proces waar je organisatie niet volledig afhankelijk van is. Kijk wat het platform doet en wat je ermee kunt. Je zult zien dat de snelheid echt fenomenaal is. Daarnaast stelt de nieuwe front-end tooling bedrijven in staat om snel user interfaces te maken die geschikt zijn voor zowel handheld devices als computers.’

Digitale onboarding van nieuwe medewerkers, hoe werkt dat?

29 apr 2022

Een succesvol onboardingproces is erg belangrijk, maar ook uitdagend nu werken op afstand zo normaal is. Hoe creëer je een efficient digitaal onboardingproces? We nemen je door wat tips!

De waarheid over onderhandelen over salaris vanuit het perspectief van een recruiter

30 mei 2022

We horen graag het enthousiasme van een kandidaat wanneer ze een aanbod hebben gekregen. Maar soms krijgen ze dan van hun huidige werkgever een tegenbod. Dat brengt de vervolgvraag: moeten ze op veilig spelen en het aanbod accepteren of kunnen ze eigenlijk om meer vragen? En hoe zit het met het onderhandelen over salaris bij een nieuwe werkgever? We delen onze kijk met je, vanuit het perspectief van een recruiter.

De 4 digitale skills die iedereen nodig heeft voor het werk van de toekomst

29 jul 2022

85% van de banen die beschikbaar zullen zijn in 2030 bestaan nog niet. Welke skills heb je nodig om inzetbaar en relevant te blijven in de toekomst? Wij hebben vier digitale vaardigheden op een rij gezet die alleen maar belangrijker worden bij het werk van de toekomst.

Teveel keuze - Tips om te kiezen tussen twee banen

26 okt 2022

Op het eerste gezicht lijkt het alleen maar een luxeprobleem, maar door het nijpende tekort aan geschoolde arbeidskrachten kan het vaak voorkomen dat je moet kiezen tussen twee banen. Hoe maak je dan de juiste beslissing? Lees snel verder voor enkele praktische tips.