Data scientists: de populairsten van de klas

Big data image with a few icons

Big data is hot. Nu bekent is wat big data kan betekenen voor de inkomsten van bedrijven, staan ondernemingen wereldwijd te springen om kundige data scientists in dienst te nemen. Van hippe start-ups tot organisaties die al generaties meegaan: overal is behoefte aan de voorspellingen die uit data getrokken kunnen worden. Wereldwijd zijn data scientists populairder dan ooit. En, iets later dan elders: dit besef begint nu ook in Nederland te groeien.

Big data is hot. Nu bekent is wat big data kan betekenen voor de inkomsten van bedrijven, staan ondernemingen wereldwijd te springen om kundige data scientists in dienst te nemen. Van hippe start-ups tot organisaties die al generaties meegaan: overal is behoefte aan de voorspellingen die uit data getrokken kunnen worden. Wereldwijd zijn data scientists populairder dan ooit. En, iets later dan elders: dit besef begint nu ook in Nederland te groeien.

“Eigenlijk is big data een modetrend. Een buzzwoord dat de aandacht heeft getrokken van veel bedrijven en waar veel ondernemingen dan ook mee bezig menen te zijn. Maar, in de praktijk werken organisaties vaak met te weinig data om daadwerkelijk te kunnen spreken over ‘big data’,” aldus Matthijs van der Kroon, data scientist bij RTL.

“Er is pas écht sprake van big data als het gaat om een constante datastroom van terabytes per dag.” IT-professionals die bij uitstek weten hoe deze enorme hoeveelheden data kunnen worden verwerkt tot waardevolle informatie, zijn Business Intelligence professionals en data scientists.

Groeiend besef

Of ze nu wel of geen ‘big’ data hebben: organisaties willen graag dat hun gegevens worden omgezet in voor hen begrijpelijke taal, zodat bijvoorbeeld de Marketing en Sales afdelingen daarop kunnen inspelen. Van der Kroon: “Afgelopen jaren is binnen organisaties het begrip ontstaan dat het niet alleen fijn is om te weten hoe de zaken er gister voorstonden, maar vooral hoe deze er volgende week voorstaan.”

Naast professionals in Business Intelligence (BI), zoeken bedrijven daarom in toenemende mate naar experts in Data Science. Dat bedrijven waarde hechten aan BI-professionals, blijkt uit het feit dat het jaarsalaris van deze professionals in Nederland tussen 2012 en 2015 gemiddeld 18 procent is gestegen. (1) Daarnaast worden bedrijven zich wereldwijd bewust van de voorspellende gaven van data scientists. Ook in Nederland groeit dit besef.

Experts met Jip-en-Janneketaal

“Waar eerst enkel multinationals zochten naar data scientists, stijgt de vraag naar deze IT-professionals nu ook bij kleinere ondernemingen,” stelt Dominique van Deth, consultant bij Progressive Recruitment, “De vraag naar data scientists neemt duidelijk toe, maar echt goede professionals zijn lastig te vinden.”

Op de vraag wat het kaf van het koren scheidt, antwoordt Van Deth: “Het bezit van goede communicatieve vaardigheden. Nadat de data scientists de data hebben geanalyseerd en omgezet in rapportages, moeten ze dit namelijk in Jip-en-Janneketaal kunnen uitleggen aan hun collega’s aan de business-kant van het bedrijf. Dat is niet voor iedereen weggelegd.”

Uit het raam

In september 2015 start de TU Delft met een nieuwe masteropleiding gericht op Data Science, maar verder is het aanbod van vergelijkbare opleidingen in Nederland schaars. Data scientists hebben nu vaak nog een achtergrond in Sterrenkunde, Wiskunde en Artificial Intelligence. ‘Vooral de laatsten zijn goud geld waard’, meent Van der Kroon.

Naast een academische achtergrond en analytische en communicatieve eigenschappen, beschikken data scientists over de vaardigheid om snel te kunnen – en willen – leren. Van der Kroon: “Big data is nog een beetje het Wilde Westen van de IT: het verandert met de dag. Door de snelle ontwikkelingen kunnen technologieën zoals Python, Hadoop, R en MATLAB van de ene op de andere dag achterhaald zijn en daar moeten data scientists op kunnen inspelen. Ze moeten bijvoorbeeld bereid zijn om technologieën die ze na een jaar eindelijk perfect onder de knie hebben, zomaar uit het raam te gooien en te beginnen aan iets nieuws.”

Data driven

Wall Street Journal Custom Studios en onderzoeksbureau Ipsos publiceerden in augustus 2015 een onderzoek in opdracht van Oracle, waaruit blijkt dat 81% van 700 ondervraagde senior executives van plan is het aantal business analisten binnen hun organisatie uit te breiden om zo beter inzicht te krijgen in hun big data.

Het groeiende belang van big data wordt bevestigd door Van der Kroon: “Bedrijven zullen steeds meer data driven worden. Ik denk dat er uiteindelijk een bepaalde balans ontstaat waarbij big data alleen nog gebruikt zal worden door bedrijven die daadwerkelijk belang hebben bij de voorspellingen die eruit voortkomen. Binnen deze bedrijven zullen data scientists dan standaard deel uitmaken van de IT-afdeling.”

Snel kiezen

Als bedrijven inderdaad besluiten standaard aandacht te besteden aan big data, kunnen ze beter investeren in nieuw personeel dan proberen hun huidige werknemers om te scholen tot data scientists. Van der Kroon geeft als voorbeeld: “Medewerkers die al lang bij een stabiel bedrijf in dienst zijn, zijn misschien niet toegespitst op het snel-veranderende en onzekere domein van big data en data science.”

Ambitieuze bedrijven die willen profiteren van de voorspellende gaven van data scientists moeten er wel snel bij zijn: voor je het weet, zijn de besten al gekozen. Ze ontwikkelen zich namelijk snel tot de populairsten van de klas.

(1) Interne gegevens.

De waarheid over onderhandelen over salaris vanuit het perspectief van een recruiter

30 mei 2022

We horen graag het enthousiasme van een kandidaat wanneer ze een aanbod hebben gekregen. Maar soms krijgen ze dan van hun huidige werkgever een tegenbod. Dat brengt de vervolgvraag: moeten ze op veilig spelen en het aanbod accepteren of kunnen ze eigenlijk om meer vragen? En hoe zit het met het onderhandelen over salaris bij een nieuwe werkgever? We delen onze kijk met je, vanuit het perspectief van een recruiter.

7 tekenen dat je klaar bent om een nieuwe baan te vinden

22 jul 2022

De beslissing nemen om bij je huidige werkgever weg te gaan is nooit makkelijk. Maar voor een professional is er meer aanbod dan ooit in de huidige markt. Twijfel je nog? We zetten de belangrijkste tekenen op een rij, die aangeven dat het tijd is voor jou om een nieuwe baan te vinden. Lees snel verder!

4 voordelen van digitale innovatie in de life science industrie

06 mei 2022

De life science industrie is in beweging. AI, automatisering, cloud-technologie en modernisering van de IT infrastructuur brengen kansen met zich mee. We zetten vier voordelen van de digitale innovatie op een rij.

Wil je Engineer worden? Van opleiding tot doorgroeien; alles wat je moet weten

07 jul 2022

Engineering is een mooi vak. Maar wat zijn de vereisten, wat voor opleiding moet je volgen en hoe zit het met de doorgroeimogelijkheden? Lees snel verder voor antwoord op al deze vragen!