Progressive Recruitment

Business Intelligence en Data Science: 1 pot nat?

businesswoman analysing statistics

Data Science als discipline relatief nieuw. Desalniettemin zijn er beslist zelfverklaarde data scientists die zullen beweren al meer dan dertig jaar in het vak te zitten. De term werd echter pas voor het eerst in 2001 gebruikt, in een paper van Bell Labs. De functie ‘Data Scientist’ kreeg vorm tijdens het afgelopen decennium, toen talrijke bedrijven in Silicon Valley (zoals Facebook) worstelden met de uitdaging om inzicht te krijgen uit hun gigantische berg data.

Begrijp ons niet verkeerd, er waren al tig mensen met een gelijkaardige analytische rol nog voor iemand ooit gewag had gemaakt van Data Science. Destijds werden die disciplines taakgegevensanalyse of bedrijfsanalyse genoemd. Later werden analisten samengevoegd onder Business Intelligence (BI), een discipline dat tot doel heeft inzichten te krijgen uit de (meestal eigen) bedrijfsgegevens.

Dat klinkt een beetje zoals de definitie die doorgaans gehanteerd wordt voor Data Science (‘corporate onderzoek naar bedrijfsdata’). Maar wat is dan precies het verschil tussen Data Science en Business Intelligence (BI)?

Waarvoor wordt Business Intelligence gebruikt?

Business Intelligence wordt weleens de voorloper van Data Science genoemd.

De eerste stap naar elke vorm van Business Intelligence bestaat uit het verzamelen van onbewerkte gegevens. Zodra de gegevens zijn verzameld, gebruiken gegevensingenieurs een ETL-tool (Extract Transform Load) om de gegevens in een gestructureerde database te manipuleren, transformeren en classificeren.

In essentie zullen Business Intelligence professionals gegevens verzamelen, om ze vervolgens onder te brengen in een database en via een ETL-tool (Extract Transform Load) te manipuleren, transformeren en classificeren. De data wordt meestal samengevat via visuele dashboards, waardoor de informatie weer een stukje toegankelijker wordt voor Jan Modaal.

Deze gestructureerde databases worden data warehouses genoemd. Deze data warehouses worden gewoonlijk gebruikt om ondernemers en decision-makers te ondersteunen bij strategische beslissingen. Dankzij deze data is het mogelijk om eerdere prestaties te analyseren en koers te veranderen indien nodig. Zo kan de data bijvoorbeeld een antwoord bieden op onder meer vragen rond salesprestaties en ROI (return on investment) van advertentie-investeringen.

Business Intelligence wordt ook gebruikt voor bedrijfsrapportering en het berekenen van KPI’s. Die worden op hun beurt dan weer gebruikt om de bedrijfsstrategie kracht bij te zetten, performance reviews uit te voeren en/of resultaten te leveren aan aandeelhouders en investeerders. Hoe dan ook: Business Intelligence is enorme factor voor het succes van een bedrijf—of het falen ervan.

En… Wat doen data scientists dan?

Waar Business Intelligence eerder terugkijkt in de tijd, probeert Data Science op basis van die data uit het verleden voorspellingen te doen en algoritmes te ontwikkelen die de operationele prestaties van de organisatie optimaliseren. In essentie is Business Intelligence dus een analytisch discipline, terwijl onderzoeken vanuit Data Science een meer empirische inslag hebben.

Ook de tools die gebruikt worden voor Data Science verschillen heel erg van BI-tools. Traditionele BI-systemen zijn statisch—de data zit vaak verzuild in data warehouses. Door de expansie van het internet en de enorme berg data die daarbij kwam kijken ontstond er een nood aan meer dynamische datatools die in staat zijn niet-gestructureerde data en grotere hoeveelheden data te verwerken. Zo verschenen er al snel meer geavanceerde tools op het toneel, zoals NoSQL-databases en cloud computing, die realtime data kunnen verwerken.  

Conclusie

Met andere woorden, beide disciplines zijn heel informatie- en datagericht. Het verschil zit ‘m vooral in hoe die data precies wordt geaggregeerd, hoe de data gebruikt wordt en welke tools er worden toegepast.

Samengevat kan je Data Science gerust beschouwen als een soort evolutie van Business Intelligence: Business Intelligence beantwoordt de vragen die je reeds kent, en Data Science helpt je nieuwe vragen ontdekken.

 

Webinar: Hoe maintenance processen budgetvriendelijk optimaliseren in Covid-tijden

30 okt 2020

Ontdek hoe maintenance processen budgetvriendelijk optimaliseren in Covid-tijden

Counting drugs equipment

5 manieren waarop Business Intelligence en Data Science de Life Sciences-industrie zullen transformeren

aug 2018

Evolueren we mogelijk naar een toekomst waar kanker wordt genezen door robots? Wordt sommige medicatie binnenkort overbodig? In dit blogartikel bespreken we de manieren waarop Life Sciences zal evolueren door de invloed van Business Intelligence.

Progressive steunt The Ocean Cleanup door uw donatie te verdubbelen

jan 2018

The Ocean Cleanup gaat de strijd aan met de plasticsoep. Binnen 5 jaar tijd moet 50% van al het opgehoopte plastic in de Stille Oceaan verwijderd zijn. Progressive steunt The Ocean Cleanup met een donatiecampagne.

Professional woman dressed with a blazer

Job in de kijker: Liesbeth is project engineer bij een baggermaatschappij

jul 2018

Slechts 22 jaar is ze, maar Liesbeth heeft al verantwoordelijkheid gehad over 3 schepen, op 2 verschillende continenten. Lees hier over haar ervaring als project engineer bij een baggermaatschappij.