Progressive Recruitment

10 vragen die je aan het eind van het sollicitatiegesprek kunt stellen

interviewer looking at document in blue folder with man in interview

Het is een van die dingen die niemand zeker weet: wat moet je antwoorden op de vraag 'Heb je nog vragen voor ons?' aan het eind van een sollicitatiegesprek? Willen de mensen die jou net hebben geïnterviewd écht dat jullie de rollen omdraaien? Zijn ze misschien gewoon beleefd?

Misschien zitten ze wel helemaal niet te wachten op je antwoord. Of, erger nog: misschien voelen ze zich beledigd of vinden ze jou verwaand als je een controversiële vraag stelt. Wellicht vinden ze je wel te timide als je juist niets zegt! Wat moet je nu antwoorden?

Het afronden van een sollicitatiegesprek is vaak een potentieel mijnenveld. Het ene moment gaat het allemaal prima en ben je ontspannen, maar het volgende moment slaat je hoofd op hol en probeer je wanhopig te bedenken wat, en óf je iets moet zeggen.

Wat is de etiquette voor geïnterviewden wat betreft het stellen van vragen? En als de etiquette voorschrijft dat je best vragen mag stellen, wat mag je dan vragen?

Interviewers verwachten wel enige reactie op hun laatste vraag in het sollicitatiegesprek, anders zouden ze die vraag niet stellen. Ze moeten waarschijnlijk veel interviews afnemen en elke onnodige interactie is daarom tijdverspilling. Ze kunnen bovendien veel leren van je antwoord.

Hoe kun je deze situatie nu het best aanpakken? De kunst is om een middenweg te vinden. Wees zelfverzekerd, zonder arrogant te zijn. Wees nieuwsgierig, zonder de indruk te wekken dat je niet weet wat de openstaande functie inhoudt. En, wees enthousiast zonder te overdrijven. Blijf hoe dan ook respectvol en positief.

Er zijn erg veel goede vragen die je kansen vergroten om te worden aangenomen. Dit zijn een paar van de beste:

1. Wat zijn de belangrijkste prioriteiten voor de persoon in deze functie in de aanstaande drie maanden?

Met deze vraag geef je aan dat je er met volle teugen tegenaan wilt gaan. Je geeft aan dat je wilt weten wat er van jou verwacht wordt en dat het je doel is om deze verwachting te evenaren of te overstijgen.

2. Welke trainingen bieden jullie aan?

Een klassieke vraag. Dit geeft aan dat je je vaardigheden graag wilt verbeteren en dat je een waardevolle bijdrage wilt leveren aan het bedrijf.

3. Is er ruimte voor promotie?

Een andere veilige vraag. Met deze vraag laat je zien dat je vastberaden bent om vooruitgang te boeken en dat je je voor langere tijd aan het bedrijf wilt binden.

4. Hoe staat deze functie in verhouding met de bedrijfsstructuur?

Als je deze vraag stelt, laat je zien dat je openstaat voor werken in teamverband. Uit de vraag blijkt dat je wilt weten waar je staat en hoe jouw bijdrage van invloed is op de rest van de organisatie.

5. Hoe zou u de bedrijfscultuur beschrijven?

Vertelt hiermee dat je je optimaal wilt inzetten en dat je succesvol zal zijn in een positieve werkomgeving. Dit geeft aan dat je een goede self-manager bent die zich bewust is van hoe hij/zij het beste uit zichzelf kan halen.

6. Wat zijn de leukste en minst leuke aspecten van deze baan?

Dit laat zien dat je graag wilt weten welke uitdagingen je te wachten staan en dat je hier volledig op voorbereid wilt zijn. Tegelijkertijd geef je hiermee aan dat je ervan overtuigd bent dat je de uitdagingen aankunt.

7. Kunt u me zeggen hoe vooruitgang wordt gemeten en geëvalueerd?

Hieruit blijkt dat je begrijpt waarom reële resultaten van belang zijn. Je zal daarom beschouwd worden als iemand die de waarde van betrokkenheid, betrouwbaarheid en rendement begrijpt.

8. Wat zijn belangrijke kwesties waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd?

Met deze vraag toon je interesse in zowel de baan als in de werkgever. Uit de vraag blijkt dat je hierover hebt nagedacht en benieuwd bent naar de analyse van de interviewer.

9. Mag ik u iets meer vertellen over mijn interesse in klantencommunicatie / het ontwikkelen van nieuwe ideeën / het implementeren van betere systemen?

Dit is een ietwat bijdehante en duidelijke manier om jezelf op de borst te slaan, maar in principe gaat dit hele gesprek over jou en waarom jij zo goed bent.

10. Twijfelt u over mijn geschiktheid voor deze positie?

Met deze vraag onderstreep je op een zelfverzekerde manier je sterke punten. Het suggereert namelijk dat je openstaat voor opbouwende kritiek en bereid bent om te leren van andermans ervaringen. Het geeft je daarnaast een kans in te gaan op eventuele zwakke punten, waarvan de interviewer denkt dat jij ze hebt. En, het belangrijkste: met deze vraag heb je de kans om opnieuw aan te geven waarom jij de juiste persoon bent voor deze positie.

Office desk

5 redenen waarom Business Intelligence hét discipline van de toekomst is

jul 2018

Data en Business Intelligence zijn dé buzzwoorden van 2018. Zoekmachines en sociale mediaplatformen kennen je tegenwoordig bijna beter dan je eigen moeder. Maar is Business Intelligence 'here to stay', of is het slechts een hype?

Glass containers for pharmaceutical use

Pharma 4.0: Digitalisering en automatisering van quality control

apr 2019

Read about Pharma 4.0: Digitalisering en automatisering van quality control from Progressive Recruitment

Game of scrabble with the word 'marketing' laid out

Deze 35 termen mogen niet ontbreken in jouw Business Intelligence-vocabularium

aug 2018

Read about Deze 35 termen mogen niet ontbreken in jouw Business Intelligence-vocabularium from Progressive Recruitment

Professional woman dressed with a blazer

Job in de kijker: Liesbeth is project engineer bij een baggermaatschappij

jul 2018

Slechts 22 jaar is ze, maar Liesbeth heeft al verantwoordelijkheid gehad over 3 schepen, op 2 verschillende continenten. Lees hier over haar ervaring als project engineer bij een baggermaatschappij.