Progressive Recruitment

11 manieren om stress te verminderen

older man sits in office pod while younger man and lady with red dress on lean over

Stress is een onderdeel van de moderne tijd: het komt direct voort uit de toename van technologie en de afname van tijd. Vóór het tijdperk van de computer, de mobiele telefoon, de directe toegang tot informatie en de snelle uitwisseling van e-mails, was het leven veel langzamer en beter voorspelbaar.

De wereld draait constant: hoe moeten we hiermee omgaan? Wat moeten we doen zodat we enerzijds niet bezwijken onder de druk die we voelen om altijd aanwezig en up-to-date te zijn, en anderzijds juist wel onze productiviteit verhogen? Deze 11 tips helpen je stress te verminderen.

1. Wees georganiseerd

Simpel, maar effectief: wees georganiseerd. Begin elke dag met een schone lei, letterlijk en figuurlijk. Maak bijvoorbeeld elke dag een lijstje met je doelen voor die dag. Iedereen vindt het leuk om taken af te kunnen vinken en het is daarnaast een erg positieve werkwijze. Wees realistisch met je doelstellingen en stel je prioriteiten. Houd er rekening mee dat er altijd iets onverwachts kan gebeuren en dat je tijdens de dag vaak onderbroken kan worden. Als je geen tijd kunt vinden voor taken met een lage prioriteit, dan kun je deze bovenaan de to-dolijst van de volgende dag zetten.

2. Vooruit plannen

Je kunt je dag beginnen met een to-dolijst, maar je moet ook verder kijken. Weet welke evenementen, projecten en taken jouw kant opkomen en plan deze ruim van tevoren in. Controleer en update je agenda regelmatig. Doe dit bijvoorbeeld wekelijks op hetzelfde tijdstip.

3. Neem niet te veel hooi op je vork

Het is niet altijd even makkelijk om nog een kleine taak aan je huidige werkzaamheden toe te voegen. Voor je het weet, stapelen die kleine taken zich op tot een hoge berg werk. Je moet een manier vinden om 'nee' te zeggen. Je hoeft hierbij niet bot te zijn: zeg bijvoorbeeld 'ik zou je echt willen helpen, maar ik heb al achterstallig werk. Als ik voldoende werk af krijg, kan ik je wellicht helpen.' Je geeft dan een duidelijke 'nee', maar toont ook bereidheid om anderen te helpen zodra jij jouw persoonlijke verantwoordelijkheden hebt volbracht. Als een manager probeert om meer werk aan je te geven, laat hem/haar dan je to-dolijst zien en vraag of hij/zij de prioriteiten wil veranderen zodat jij deze nieuwe taak kan doen. Hierdoor wordt de verantwoordelijkheid teruggebracht bij de manager.

4. Bouw een rustperiode in

Als je echt te veel werk hebt, keer je werk of scherm dan letterlijk even de rug toe. Concentreer je een paar seconden op niets anders dan je ademhaling. Deze ademhalingstechniek is een ideale manier om jezelf te kalmeren. Sta hierna op en maak een kort wandelingetje, bijvoorbeeld naar de keuken of naar de koffiemachine, gewoon zodat je even in een andere omgeving bent. Blijf niet te lang weg zodat je niet uit je werksfeer raakt. Een paar seconden waarin je je slechts focust op jezelf, kan echt een verschil maken.

5. Verminder je onderbrekingen

Binnenkomende telefoontjes zijn soms erg storend. Het enige dat je hieraan kunt doen, is deze niet beantwoorden. Natuurlijk moet je belangrijke telefoonoproepen wel beantwoorden, maar als een oproep minder belangrijk lijkt, laat deze dan naar je voicemail gaan. Dit geldt ook voor e-mails en interne berichten: als deze snel beantwoord moeten worden, doe dit dan. Als dat niet het geval is, laat ze dan even wachten. Plan dagelijks een paar momenten in waarop je reageert op je e-mails en gemiste oproepen.

6. Neem lunchpauze

Dit is moeilijk. Sommige werkomgevingen geven werknemers een oncomfortabel gevoel als zij lunchpauze nemen. Geef hier niet aan toe en haal gewoon een broodje, of maak bijvoorbeeld een korte wandeling. Slimme managers weten dat een werkpauze je productiviteit verhoogt, niet verlaagt.

7. Verzorg jezelf

Als jij al niet voor jezelf zorgt, wie moet het dan doen? Eenvoudige dingen zoals gezond eten, een beetje sporten en uitgerust zijn kunnen een enorm verschil maken. Je weet zelf hoeveel rust en slaap je nodig hebt om goed te kunnen functioneren en anders moet je hier zelf achter komen. Ga vroeg slapen, vermijd alcohol en overschrijd je grenzen niet.

8. Creëer een stress toolbox

Soms wordt het je allemaal even teveel. Zorg ervoor dat je dan oplossingen paraat hebt waarmee je je stressniveau kunt verminderen. Online kun je hier veel informatie voor vinden, maar een paar basistechnieken kunnen al wonderen verrichten! Diep ademhalen is bijvoorbeeld een ideale manier om je gedachten op een rijtje te zetten. Een andere goede methode om negativiteit opzij te schuiven, is door een 'happy place' op te roepen: een plek waar je in gedachten naartoe kunt gaan en waar je energie van krijgt. Dit kan je favoriete strand zijn, een landschap, een gebouw of een restaurant - wat dan ook. Met een kort mentaal bezoekje zal je weer opgekikkerd zijn. Soms werkt lichamelijke inspanning ook. Je kunt gaan sporten, maar je kunt ook een stressbal bij de hand houden waarin je knijpt, of een pen of ander voorwerp vasthouden.

9. Streef niet altijd naar perfectie

Waardevolle werknemers doen altijd hun best in alle aspecten van hun baan. Je kunt helaas niet altijd alles goed doen. Onthoud dat het menselijk is om fouten te maken; iedereen maakt wel eens fouten, ook managers en directieleden. De kunst is om je fouten te herkennen en ervan te leren.

10. Praat met je baas

Als het echt te druk hebt, ga dan met je baas praten. Misschien weet je baas niet hoe jij je voelt; als je je gevoelens deelt, kan hij/zij je steunen door je bijvoorbeeld meer tijd te geven. De prioriteit van werkgevers is om bepaalde taken gedaan te krijgen en met een werknemer die onder de druk bezwijkt, lukt dat niet. Probeer het. Als het niet lukt, dan weet je tenminste waar je staat.

11. Maak een plan B

Je hebt duidelijk teveel stress als je denkt dat je baan het enige is dat telt en dat er geen manier is om onder je werkzaamheden uit te komen. Dit is niet waar. Geen enkele baan is de énige baan die je ooit zult hebben. Geen enkele functie is zó belangrijk. Daarnaast zijn er genoeg andere werkgevers die je graag aan zouden nemen als je je huidige functie besluit te verlaten. Neem het heft in eigen handen: doe een stapje terug en kijk naar de opties. Een telefoontje naar een consultant is geen slecht idee, om maar iets te zeggen ...

 

Test tubes used in a laboratory

5 onontbeerlijke soft skills voor QA/QC managers

aug 2018

Read about 5 onontbeerlijke soft skills voor QA/QC managers from Progressive Recruitment

Hoe word je freelancer en wat zijn de voordelen om als freelancer te werken in België?

okt 2018

Read about Hoe word je freelancer en wat zijn de voordelen om als freelancer te werken in België? from Progressive Recruitment

Dessert with ice-cream

Business Intelligence-tools, uitgelegd volgens ijsjessmaken

jul 2018

Ondernemers die Business Intelligence willen implementeren zien vaak door de bomen het bos niet meer. In welke tool moeten ze investeren? Wij maakten een eenvoudige classificering en gebruikten daarvoor... Ijsjes!

Engineer, doe jij al aan projectmanagement? 5 redenen om er nú mee te beginnen

jul 2018

Engineers die reeds een geformaliseerde projectmanagementopleiding hebben gevolgd, zijn gewilder dan een beker water in de Sahara. Waarom? Je leest het hier.